torsdag den 2. februar 2012

of mice and men and me

Den har med brutal, utilsløret og nådesløs simplicitet revet benene så langt væk under mig, at jeg har svært ved at finde fodfæste og give mig til at læse andet litteratur end Steinbeck igen. Of Mice and Mne er en af de store, (små) klassikere, og det er berettiget.  Steinbeck formår med rørende simplicitet at beskrive forhold mellem venner, fjender, folk og fæ, så det går direkte ind og sætter sig et sted inden i læseren, hvor det ikke rigtig forsvinder fra. Det bliver siddende i brystet som en lille påmindelse om nogle ubeskrivelige sandheder - længe efter man har læst den.
Bogen indeholder i sine karakterer en naivitet og ligefremhed med så megen følelse og indsigt, at jeg ikke kan beskrive det.
Steinbeck har her rørt mig, som det er lang tid siden, jeg er blevet rørt
.
I Of Mice and Men bliver læseren taget med på en rejse til 30'ernes Depressionshærgede USA, hvor den økonomiske situations skygger strakte sig langt ind i sindene på hver en indbygger. Den beskriver en tid, hvor de lavere arbejdersamfundslag måtte slide til dagen og vejen på en tilfældig ranch til en tilfældig gage.

Bogen beskriver det unikke forhold mellem den barnagtige, grænseretarderede Lennie og hans bedste og eneste ven, George. Den beskriver, hvordan et umage par i en verden af modgang og misundelse er i stand til at få bygget så stærk en illusion om, at de kan arbejde sig op til noget godt, at al modgang preller af på dem. 


Bogen balancerer konstant mellem håb og en potentiel forestående tragedie, mens man som læser sidder fastklemt mellem så mange modsatrettede følelser og forventninger, at det kan tage pusten fra selv den mest garvede observant. Man ønsker, at det skal ende lykkeligt for de to hovedpersoner, men den konstante, nagende følelse af kollision dukker konstant sit grimme fjæs op bag enhver skrøbelig, blød eller skruppelløs ting og giver ikke læseren mere end få øjeblikkes håbefuld fred.. . .


Of Mice and Men er en fantastisk bog og en smertefuld bog, der på én og samme tid genopliver og brutalt knuser læserens tro på det gode i mennesket.

1 kommentar:

  1. Hej, fin blog. Er nu fast læser og håber at du måske også vil blive på min.
    Knus fra Anne-Sofie

    // Lifeasanne-sofie.blogspot.com

    SvarSlet